pondělí 26. listopadu 2018

1000 metrů nad kaňonem

I když nevyhledávám turistické regiony tak Baňos - brána do Amazonie stojí za to vidět.



Trocha španělštiny úvodem

Baňos jsou ... záchody, lázně, koupelna a minimálně dvě místa v Ekvádoru. Jedno u Cuency a druhé - Banos de Santa Agua u Ambato.

Baňos leží v údolí, asi 1800 mnm. Je to tu turistické ve smyslu nabízených aktivit - bangee, lanové parky, rafty, kola ... a taky CANOPY... což je "průlet nad kanonem", ale take je tu nádherná příroda.


Ďáblův kotel / Pailón del Diablo

Za půl dolar na osobu sem dojedete busem z centra, dva dolary vstupné (až dole v údolí). 

Fotky vydají za tisíc slov, tak budu šetřit dotekový display. 

Cestou zpět prší a tak si sedáme na vyhlídce pod střechu. Skupinka místních se nesměle ptá jestli se s nimi vyfotíme. Poznámka: skupinka místních je ve věkové skupině našich rodičů, o to je ro větší sranda. nejdřív jedna pani, pak najednou dalso dve a pak i takovej stařík zdánlivě připomínající M. Freemana - ten se zdvořile zeptal zda li může fotku s Janickou. Ta ho prozmenu vykolejila pusou na tvář. A hle už nás zvou do Quita či Rio Bamby.



Létající Čestmír, létá ... pouze tam

Canopy - nahoru to nešlo ale dolu do byl fičák, minimálně pro Janičku. Paní co nás nastrojila mi dala i strukce kde začít brzdit. Nezohlednila však tření vzduchu při točení gopro. Takže zatím co Janička svištěla dvojnásobnou rychlostí světla (ha ha zde jsem se dopustil fyzikálního vtipu), já ji doháně dotva rychlostí zvuku. Každopádně jsem se zastavil asi 80m od cíle nad kaňonem. Ale, ne í to neobvyklé ze 4 příjezdů dojela jen Džejn, ostarní tři nás dotahli karabinou.



Houpačka

Houpat se nad džunglí, městem, srázem atp. je moderní a vyhledávaná záležitost. Za dolar na osobu. Je to trochu jako z Amelie z Montmartu ale ma to sve kouzlo. Než opadla fronta nasbíral jsem časosběr. Sbíral jsem tak dlouho, že jsme meli houpačku pro sebe ;)

Panenská cesta nebo cesta pan?

Po této trase pany rozhodně nechodily ;) spíše tu nechodí nikdo protože je to strmé až běda.  Prostě horská džungle kde se kdysi kdosi rozhodl prosekat cestu a jendou za čas tamtudy pošlou turistu aby to udržel při životě - schůdné. Přitom začátek vypadá tak lákavě... okolo plantáží s kakaem a pasoucím se skotem ... pak se to zvrhává na sráz, cca hoďka cesty až se postupně prokoušete k pomníčku sedícího budho-krista. Pak už jen schody, co využívají místní fitnesáci jako trenažer;)










Termály

Na kraji města je vodopad. Taková dominanta nad baňos. Přímo pod ním jsou městské lázně (neplést s akvaparkem vvtěsné blízkosti). Sparťanský stav dodává lázním kouzlo. Čtyři bazény horká/ledová, teplá/chladná dopřejí tělu relax. Systém šatny se tu jmenuje administratíva. Vezmete přepravku, v převlékárně do ní dáte věci a u okénka odevzdáte. V jednoduchosti je síla.






Žádné komentáře:

Okomentovat

Ostrovy

Vyrážíme na San Cristobal, ostrov lachtanů a modro a červeno nohých ptáků (bohužel v CZ nevím, anglicky jsou Blue foot Boobies ..)