pátek 30. listopadu 2018

Jsou Shuarové předlohou pro Avatara?

Překročíme-li řeku Puyo v blízkosti rozhledny (Miradoru), dostaneme se po chodníku k parku/"zahradě" Omaere. Aprávě zde je to správné místom kde začít objevovat bohatství Shuari, kmene co střeží tajemství přírody...



Park založila a spravuje žena z kmene Shuarů, Teres s manželem Crisem (z Californie). Původem ornitolog potkal Shuari ženu při studiu ptáků a slovo dalo slovo a žije tu již 27 let. Jak sám tvrdí možná déle než někteří Ekvádořané...

Můj dům, můj hektar

Kmen se skladal z 200 rodin. Rodina byl muž, jeho ženy... (až 15 žen - původně 10 ale po příchodu španělů se číslo 15 ukázalo jako lepší k udržení populace. Na osobu v rodině připadal asi hektar půdy.

Chris toho povědel opravdu mnoho, vypíchnu jen pár bodů, zbytek si budete moci poslechnout na přednáškách...

ShurInfo

Nebyli kočovníky, dům měl střechu z palmy (listy vydržely až 20let), dřevěné dveře. Stěna uprostřed co dělila část veřejnou/mužskou od žensko/dětské. Tam musel i pán domu vstupovat po zaklepání.

Vstup do teritoria bylo nutné nahlas oznamit a čekat na odpověď - nezvaní a neohlášení návštěvníci byli považovánibza špehy či nepřátele.

Ovladají jedy. Od lehkých, po uspání ryb při lovu, kdy vlyjí do říčky bylinnou směs, níže po proudu chytí omámené ryby, co se v síti samy vzpamatují. Až po těžké, co působí po několika dnech.

Mnohoženství je ok, ale aby se předešlo hádkám tak v domě je sex tabu. Od toho má každá žena svou zahrádku, kde nejen že pěstuje plodiny, ale zde také probíhají pářící ritualy a následně i porod. Pozn. Možná právě od Shriů se do Čech dostalo sexistické pojmenování "zoral ji zahrádku". Pravděpodobně to sem ze svích cest tovníkovou amerikou dovezl cestovatel a etnolog Jára Cimrman.



O tom proč mají ženy krystal v zemi, muži penis za lýkovým provazem, jak se jde na zkušenou za nevěstou či jak může muž přijít k více manželkám, kdo má právo na tajupné informace z říše rostlin,  a jiné zajímavosti ohledně porodu... o tom vám povím více na přednášce. Popsat to z mobilu by bylo ryzé sebemrskačství ;)))


Žádné komentáře:

Okomentovat

Ostrovy

Vyrážíme na San Cristobal, ostrov lachtanů a modro a červeno nohých ptáků (bohužel v CZ nevím, anglicky jsou Blue foot Boobies ..)