čtvrtek 22. listopadu 2018

Vzhůru na Cotopaxi

Cotopaxi, provincie v Ekvadoru, se pyšní nekolika NEJ ... má druhý nejvyšší aktivní vulkán na světě a v Ekvádoru je druhý region co do vývozu brokolice. ;)


Statistika nuda je ...

Jen abych dokončil statistická data. 
Export z pohledu celého Ekvádoru
1. Banany
2. Kakao
3. Krevety


Cotopaxi = krk měsíce

Když se podíváte z ptačí perspektívy vypadá jako tvář a kráter jako krk. Magma pod povrchem je tužší, narozdíl od Galapág nebo Hawaje kde lává víc teče a rozlévá se do okolí. Hustota magma ovlivňuje sílu erupce - vlivem tlaku uvnitř jsou erupce silnější.

Uznávám dneska je ten sloh míň vtipný, ale mě ty informace prostě zajímají... tak snad i tebe čtenáři...

S erupcí jsou spojené hned 4 hrozby. Prach a kamení co vyletí do vzduchu, horké bahno, lává a následné proudy vody. Větší erupce byla v roce 1877 (do dnes je vidět věž textilky ve městě, u řeky- zbytek skrylo bahno) aprý se opakuje tak po sto letech ... a tak se v roce 1999 probudil Krk Měsíce k činnosti a v roce 2015 vychrlil trochu popela a kamení

Možná proto je jedním z nejměřenějších (celkem je aktivních  sopek v ekvádoru 8 z 86).

Systém varování má 4 stupně - bíly žlutý oranžový a červený. Stupně značí i okruh, který se evakuuje. Jen pro příklad: v případě erupce má sousední město Laso asi 10min ... v 20. minutě se dovolí bahno. Latacunga je na tom líp ... 40minut a bahno je tu za 45minut.




Eco cesta

Po asi půl hodině jízdy z Latacungy jsme u brány parku. Máme trek s průvodcem ale kdybychom to drtili lowcost tak stejně odsud nás na horní parkoviště vyvezou rangeri (asi zs $20 na jeep).

Proč je cesta eko? No za mně je spíš ekl;) V ramci ekologie udělali asfaltku jen z kraje. Pak je to udusaný popel bahno a zbytky lávové horniny. Drncá to hodně - auto je cca 1x měsíc v servisu - rozhodně to není cesta po které by mělo být vozeno mléko;))

4500 4800 5000

To jsou milníky. Parkoviště, chata a ledovec;) no a jak to vypadalo na vystupu? To už je ve videu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Ostrovy

Vyrážíme na San Cristobal, ostrov lachtanů a modro a červeno nohých ptáků (bohužel v CZ nevím, anglicky jsou Blue foot Boobies ..)