středa 5. prosince 2018

Pět dní v primárním pralese

Jít mimo dosah wifi je zkouška odvahy. Jít ale mimo dosah elektřiny, a dokonce na pět dní tomu se ve světě geeků říká ryzé šílenství!



Hodíme si mincí? Qujambeno nebo Santa Clara? 

Valná většina cestovatelů by bez váhání řekla Qujambeno a já se jim nedivím! Je to nejdžunglovatější džungle kdesi kde to skoro není ani na mapě a do ekohotelu se musí dvě hoďky po proudu Rio Napo. A pak vás čeká série treků a nočních treků a zvířat... a tak přesně tohle jsme si nedali. ;) (pozn. dáme si to při příští návštěvě Ekvádoru)

A co že jsme zvolili místo toho? Pět dní v primární džungli u česko-qitchuánské rodiny, která má takovej malej ekoresortík u jedné z nejčistších řek... a to není vše! ;)

Don Carlos a český Honza

Honza Rostlinka žije v Ekvádoru přes třináct let. Vystudoval lingvistiku a poté co odjel do Ekvádoru se věnoval studiu Quitchu kultury. Učil se od místních šamanů o přírodě a mimo jiné také o práci s lijánou, která svými účinky léčí a pomáhá objevovat nitro lidské mysli. Před rokem dal dohromady místo (vysekal téměř uprostřed pralesa kousek od řeky), kde má pár bambusových bungalovů (na kuří nožce) a kde žije s družkou Erikou, její sestrou a dcerkou. 

Don Carlos, 74letý muž z Quitchua kmene a již 27 let je šamanem. O moc víc o něm nevíme, protože každý správný šaman je tajemný. Tajemnost spočívá hlavně v chování a výrazu tváře. Mimo obřady nosí plátěné kalhoty tričko s límečkem, gumáky ořízlé do výšky kotníku a čelenku s motivem orla. Na obřad má zvláštní roucho/kabátek a korále.

Detox

I tak by se to dalo nazvat! Hlavně od IT technologií. Je tu jen pár solárů, aby bylo v kuchyni (plachta ve tvaru "A") večer vidět a to samé platí pro diodové osvětlení na záchodech (kempového charakteru). Není tu nic co by se dalo dělat ve smyslu turisticko atraktivním - kromě koupání se v nádherné řece. Takže prostě nezbejvá nic než vypnout telefon a pak i hlavu a odpočívat ... ne v pokoji ale v hamace! A světe div se, jde to. S knihou obzvlášť.

Program z darů džungle


Pobyt zahrnuje pár zajímavých aktivit. 

Poznávací trek džunglí - to se neomrzí! Do holinek a jde se! 

Průvodce Omar nám ukazuje rostliny a stromy a vysvětluje použití - na rány, na oštěpy, z támhle toho se dělaj klobouky, tohle se jí a ze semínek se dělají korálky.

Rukodělná tvorba made by Quitchua

Není elektrika? Je třeba se bavit analogově! Vyrobíme si chrastítka. Dřívko - úchyt je z kmene ze kterého se dříve dělali oštěpy, chrastítko z tykve a dekorace z vosku, bavlnky a samozřejmě - jak jinak než peříček.

Tykev lze zdobit rytím. Ti zručnější z nás což si ze začátku o sobě mysleli všichni a později se ukázalo, že mnoho z nás si to o sobě jen myslí - se do toho pustili. Tak například já patřím k těm, co si vysní sexy design chrastítka a zrealizují ho dovedností, se kterou by se mohlo chlubit pětileté dítě! Od myšlenky malých surfů jsem po čtvrtém pokusu ustoupil - více totiž připomínaly znak ženského pohlaví, nežli surf.

Správný cestovatel má na sobě náramky, řetízky a náhrdelníky z cest. Hustý cestovatel má ještě i ty, co si sám vyrobí z bobulí a provázků. Lekce zručnosti dvě právě začíná...

Jde to líp než chrastítka - rumbakoule. Kousek tajuplné lijány, pár bobulí z džungle, tři provázky a technika uzlíků, která lze vysvětlit jednoduše nebo Ekvádorsky...

Jednoduchou verzi "Jak na to" jsem objevil po sérii neúspěchů o pochopení Omarovo způsobu. Postup je totožný, jen můj analytický mozek v tom našel systém a rychlost. Dokonce jsem byl tak rychlí, že my skoro nezbylo provázku na dokončení. Naštěstí Omarovo smutné povzdechnutí "problem maestro es pequeno / je to malé" jsem vyřešil důmyslným zapínáním na korálek a hle ... řešení existuje!! dokonce mě ani neškrtí :))

Ayuhaska - Quitchuánský 'strom' poznání

Tak  teď konečně to napínavé rozuzlení proč jsme dali přednost tomuto místu. Don Carlos je šaman a pracuje s Ayuhaskou. S tím je však spojena i dieta - neslané, bezmasé netučné. No dny gastroporna to tu nebyly!

Večerní rituály byly celkem dva. Druhý den po rituálu následovala koupel v bylinách. 

Asi vás zajímá jak to probíhalo že?

Pro ty z vás kdo neví oč jde. Ayuhaska, je lijána, která pokud ji vaříte v hrnci s nějakou jinou rostlinou, resp listy a necháte odstát, má halucinogenní účinky. Indiáni to nevnímají ve smyslu drogy. Vnímají liánu jako prostředek k přiblížení se k podstatě života, předkům i sobě samému. Po nástupu účinku kladou otázky a dostávají odpovědi. Je to forma rituální meditace a osobnostního růstu. Má však svá pravidla před a po obřadu.

Před je dieta ve stylu "no sex, no drogs, no rock n roll" kdy rokckenroll znamená žádné červené a tučné maso ani alkohol a minimum koření - spíš žádné. 

Dieta po je v podobném stylu alespoň tři dny. Dle Dona Carlose se mysl a energie otevře a po obřadu se pomalu konzervuje.

Samotný rituál byl doslova mýtický. Kulatý chrám vykouřil bílou šalvějí (v okultním světě uznávaná jako nejsilnější očista, já bych to přirovnal k firewallu ;) ). Do setmění nechal hořet svíci. Lektvar z lijány a metličku - surupanga - vykouřenou nad ohněm nechává poblíž. Po setmění si sám vezme první sklenku a následně podává každému sklenku s ajuhaskovím vínem. Poté misku z kokosu s guayasovým čajem. Zpívá píseň v jazyce Quitcha.

Jeho učedník, který mu celou dobu asistuje přivádí postupně po jednom každého účastníka. Šaman ho omete metlyčkou. Následně s ní třepe a zpívá každému jeho píseň. Poté znovu očistí metličkou a usadí zpět k rozjímání. Po odeznění účinků většinou účastníci zvrací a jedním či dvěma odběhnutím na záchod ve formě "hladké stovky". Povětšinou je celá ceremonie asi na 3-4hodiny.

A je to opravdu zajímavé... ;)










Žádné komentáře:

Okomentovat

Ostrovy

Vyrážíme na San Cristobal, ostrov lachtanů a modro a červeno nohých ptáků (bohužel v CZ nevím, anglicky jsou Blue foot Boobies ..)